In een AV smelten beeld en geluid samen, het is er een samenspel van. Het wordt een beleving van een multi media show waarin de kijker wordt meegezogen. Bij een Audio Visual worden meerdere foto’s, middels overlays en voorzien van ondersteunend geluid in een presentatie geplaatst.
De uitdaging van een AV maker is, om na het fotograferen en het bewerken van de foto’s, iets aan de fotohobby toe te voegen. Foto’s worden verwerkt tot een multi-media show, met geluid (vaak muziek), zelf opgenomen (natuur) geluiden of iets van het net. Bij een AV wordt slechts een beperkt deel video toegevoegd, het stilstaande beeld is het uitgangspunt. Time lapses kunnen er wel onderdeel van zijn. Muziek knippen, anders componeren en meerdere componisten door elkaar husselen behoort tot de mogelijkheden. Een AV maker bedenkt zijn eigen scenario, bepaalt zelf het te vertonen beeld (verhaal), knipt en snijdt zelf het geluid, is camera man/vrouw en editor ineen.
Thema’s in de vorm van een documentaire of reportage, voorzien van een wel of niet ingesproken tekst en ondersteund met zorgvuldig bij elkaar gezochte muziek en geluidseffecten, behoren tot de mogelijkheden. En zo ook een niet verhalende AV maar een presentatie waar gerelaxt naar gekeken, geluisterd en van genoten kan worden.
Momenten van verwondering creëren. Of als ‘hobbyist-knutselaar’ die met beperkte kennis en vaardigheden, maar wel met veel plezier een kijk en luister verhaal maakt. Het is niet te vergelijken met die ellendige avonden van lang geleden, zoals kijken naar de vakantie dia’s van die ene oom, wat sommigen zich waarschijnlijk nog kunnen herinneren.
Er zijn fotoclubs met een AV afdeling. Ook zijn er speciale AV groepen die regionaal en landelijk zijn georganiseerd. Niets is mooier dan een AV op een TV of een computer beeldscherm (met geluid) te vertonen. Imposant is het als het via een beamer groots wordt geprojecteerd.
Beiden hobbyen ‘die ene’ en ‘die andere’ bijna een kwart eeuw met AV’s, eerst analoog maar nu digitaal waardoor de mogelijkheden onbeperkt zijn geworden. Nu een poging om een paar tips te beschrijven.
- Er is een goede ontwikkeling. De Nederlandse Vereniging Beeld en Geluid (het platform voor voor de amateur AV maker) promoot volop deze prachtige hobby om het nieuw en jong leven in te blazen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op hun site bij “Wat is een AV” (kijk bij de linkjes)
- Kijk eerst bij een regionale-, of landelijke AV club wat het is en vraag iemand die een leuke show heeft vertoond aanvullende informatie in de vorm van een uitleg bij haar of hem thuis.
- Advies: begin er niet aan. Het is te vergelijken met gordelroos, met dit verschil dat het op elk gewenst moment gaat kriebelen. Na het negeren van dit advies is er geen redden meer aan.
- Er is software voor nodig van eenvoudig (en gratis) tot geavanceerde merken. Menig redelijke uitgebreide spiegelreflex voor gevorderden is duurder dan de software van een geavanceerd merk. ‘Die ene’ en ‘die andere’ gebruiken Wings 7 pro (van Stumpfl), het gebruik van andere software is hun volledig onbekend. Wings 7 draait op Windows. Stumpfl heeft een nieuwe versie ‘X’ die ook op een Mac draait.
- Gebruik alleen landscape, dus liggende foto’s.
- Indien een fototoestel ingesteld kan worden op 16X9 gebruik die stand bij het fotograferen. In die stand is een foto direct beeldvullend op een TV, computerscherm of via een beamer projectie op het doek. Indien die 16X9 er niet opzit…geen probleem.
- Muziek van een CD is de meest eenvoudige manier om te gebruiken en is van hoge kwaliteit. Daarnaast staat op YouTube oneindig veel muziek van zeer acceptabele kwaliteit. Dat is bruikbaar te maken voor een AV met Wondershare Free Video Converter.
- Als er speciale muziek is wat niet op het net te vinden is, kan het vanuit de vesterker opgenomen worden met een digitale recorder.